REPORTAJ | Sport Team, prima academie privată în clasificarea FRF după 5 grupări de Liga 1, mult peste CFR, face revoluție la copii și juniori: gazon ca la Arsenal, antrenamente doar cu mingea, amenzi pentru protestele la adresa arbitrilor!

REPORTAJ | Sport Team, prima academie privată în clasificarea FRF după 5 grupări de Liga 1, mult peste CFR, face revoluție la copii și juniori: gazon ca la Arsenal, antrenamente doar cu mingea, amenzi pentru protestele la adresa arbitrilor!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sport Team, locul 6 în clasificarea FRF, unde au fost luate în considerare 107 academii de copii și juniori, revoluționaează acest sector de care fotbalul românesc are nevoie ca de aer pentru a se dezvolta frumos și corect.

Dar să începem cu începutul.

Patronul clubului, Costin Giurescu, cu junioratul făcut la FC Argeș și Steaua, s-a lăsat repede de fotbal, la 26 de ani, și a visat să-și facă propria școală de mici fotbaliști.

A pornit-o în 2007, cu un singur jucător, pe care îl antrena personal pe un teren sintetic din Herăstrău! A împrăștiat flyere în școlile din București și a așteptat cu speranță.  După 3 luni, avea 40 de copii, împărțiți în două grupe!

Era și antrenor, și șofer!

1000 de euro au fost primii bani băgați în viitoarea academie, investiți în două mașini DAMAS în care crecuseră bălăriile. Le-a curățat, a făcut din două una bună și a oferit  transport gratuit pentru copiii care voiau să se antreneze cu el!

El conducea microbuzul, se dădea jos de la volan, își punea treningul și trecea pe terenul sintetic!

„Mi-am propus să creez un mediu pentru copiii care nu pot ajunge la cluburile mari și pentru copiii din provincie, dar și pentru antrenori buni, dar fără un nume în fotbal. Mai bine cu antrenori fără nume, care vor să învețe, decât cu unii care cred că le știu pe toate și nu sunt deschiși la nou.”

Costin a făcut Facultatea de Sport și are master pe Managementul Activităților Sportive, iar anul trecut și-a luat licența Pro, odată cu Dică și Ogăraru. De asemenea, a mers în fiecare an la cursurile Sports Business Academy, acolo unde în această toamnă a fost invitat de Cristian Gheorghe, fondatorul SBA, să-și expună el însuși proiectul școlii sale de fotbal: „Am învățat foarte multe aici, mai ales din experiența invitaților, care și-au prezentat cariera, proiectele și au venit cu exemple concrete din experiența lor de sportivi și de manageri. În plus, am căpătat cunoștințe de marketing, imagine și comunicare.”

Acum, are aproape 300 de copii în Academia sa, a cărei activitate o coordonează împreună cu fratele său, Ionuț Giurescu.

Dar nimic nu a fost simplu. La câteva luni după ce își făcuse cele două grupe de copii, terenul din Herăstrău unde făcea antrenamentele a fost ras de buldozere, nici acum nu știe de ce. S-a trezit într-o dimineață, când se ducea ca de obicei să antreneze, că nu mai are unde să o facă: totul dispăruse într-o singură zi!

„Am pus sintetic peste zgură într-un balon de la Lumea Copiilor. Când patronul de acolo a văzut că-mi merge bine cu Școala de fotbal, m-a dat afară, am luat sinteticul și l-am pus într-un balon care semăna la început cu o grotă, în complexul „Iolanda Balaș”, și am continuat”.

„După vreo doi ani, am ajuns la concluzia că nu trebuie să mă mai vait că n-am aia și ailaltă, că nu trebuie să mai aștept nimic de la nimeni, nici de la FRF, nici de la AMF, ci că trebuie să mă apuc să fac eu totul”, își expune propria filosofie. A ajuns în complexul din Agronomie, a făcut singur un teren mare de iarbă și 3 terenuri sintetice, chiar dacă baza nu e a lui. A riscat și a câștigat.

Copiii din Academia lui se pregătesc acum și la Domnești, și la Dragomirești, și la Agronomie pe 5 terenuri de iarbă, folosite exlusiv pentru ei. Nici Academia Hgai nu are așa ceva, și nici FCSB! „De la 16-17 ani, contează foarte mult ca tinerii fotbaliști să joace și să se antreneze pe iarbă”, e de părere tânărul nostru investitor.

Hagi, de exemplu, are un teren mare sintetic și două mari de iarbă. Singura deosebire este că acestea sunt ale lui, în timp ce Costin nu are în proprietate terenurile. A fost unul din criteriile pentru care Hagi l-a depășit în clasificarea Academiilor de fotbal, efectuată în această vară de FRF.

  1. FC Viitorul      91,50 puncte
  2. U Craiova 1948 CS     77,10 p
  3. Dinamo 1948  74,50 p
  4. FC Voluntari   72,60 p
  5. FCSB  71,70 p
  6. CS Sport Team          70,40 p

………..

  1. CFR Cluj         57 p
  2. FC Botoșani    56,90
  3. CSA Steaua București 56,70

…………

Procedura de evaluare a academiilor de fotbal din România a ținut cont de 7 domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu o anumită pondere în realizarea topului final:

  1. Strategie și filosofie    10,6% pondere
  2. Echipe și jucători        12,1%
  3. Staff tehnic     19,4%
  4. Staff suport     6,8%
  5. Antrenamente și meciuri 9,7%
  6. Infrastructură și facilități        20,8%
  7. Rezultate         20,6%

Sport Team e aproape, așadar, de marile cluburi din România, gen FCSB, Viitorul și Dinamo, și le depășește net pe CFR, Botoșani și Iași!

„Noi nu punem accent pe rezultate. Considerăm importante meciurile de acasă, când jucăm pe terenul nostru de iarbă, iar în deplasare principala preocupare este să nu ne accidentăm, pentru că se joacă mai mult pe terenuri sintetice”, explică patronul de la Sport Team.

„Și dacă plouă 7 zile la rând, terenul e perfect!”

Și apropo de terenuri de iarbă. Am început reportajul la Domnești, într-una dintre cele 3 baze de pregătire ale Academiei și am rămas impresionat de condițiile oferite copiilor, de la vestiare curate, bine întreținute, la antrenori cu licența Pro și, cel mai important, am văzut un teren de fotbal exact cum se spune – „masă de biliard”, chiar mai ceva decât atât!

Aici își dispută meciurile oficiale echipele U19 și U16 ale Sport Team. „A fost și Cristi Chivu pe aici, la unul din meciurile noastre și mi-a spus că n-a mai văzut un asemenea gazon, poate doar la Arsenal. Dacă plouă o săptămână non-stop, pe terenul nostru nu va fi nicio băltoacă, atât de bun e drenajul.”, povestește Costin. Terenul e perfect, are o eroare de 0,1% la înclinare, în timp ce o masă de biliard are 0,2%!!!

Cât costă un astfel de teren? În jur de 200.000 de euro. Aviz amatorilor de la Național Arena și de pe „Ion Oblemenco” sau de pe alte arene din România. Ideea e că se poate, dacă se vrea și dacă scopul principal nu e să furăm, ci să realizăm ceva durabil.

Antrenamente în majoritate cu mingea

La Costel Gâlcă am auzit pentru prima oară teoria asta: Copiii trebuie să se antreneze doar cu mingea, chiar și încălzirea trebuie să o facă așa. E o prostie să-i alergi pe copii ca la maraton sau să le pui TRX-uri. Ei bine, la Sport Team se lucrează doar cu mingea. Pentru forța în picioare se fac „scări”, însă abia pe la 18 ani.

Și da, încălzirea se realizează tot cu mingea, plus câteva exerciții de coordonare și de școala alergării.

„Căutăm jucători tehnici, număr 10, număr 8, număr 7. Dacă pui prea multă forță pe ei,  pierd la deplasare, la mișcarea pe teren”, explică patronul.

Sport Team are angajați antrenori de tehnică, iar aceștia lucrează cu micuții fotbaliști numai tehnică individuală, de două ori pe săptămână. Există 32 de exerciții tip, care sunt combinate, ca să nu devină monotone. Prin aceste exerciții, copiii învață să ia anumite decizii de joc, iar la meciuri soluția vine natural și rapid, datorită exersării de la antrenamente creîndu-se niște reflexe.

În plus, toate echipele Sport Team au ca sarcină să iasă cu mingea pe jos din apărare cam în 70-80% din situațiile de joc, fără să o bubuie la întâmplare. Și, asta e ceva logic, toate grupele folosesc  același sistem.

Un mare atu: doar dimineața la antrenamente!

Unul din marile atuuri ale Academiei Sport Team este faptul că antrenamentele de la grupele U16, U17 și U19 se fac numai dimineața. Există o colaborare cu Liceul Mihai I, care are clase 5-12, astfel încât copiii de la Sport Team sunt băgați în clase care învață numai după amiaza.

„Copiii sunt odihniți dimineața, mănâncă dimineața acasă, deci sunt alimentați, au un tonus bun, sunt proaspeți. Ca și la antrenori, de altfel, care se află la primele ore de muncă, sunt motivați, odihniți. Deci programul de muncă este în interesul tuturor”, expune Costin Giurescu una din ideile  de bază ale școlii sale.

De fapt, prima condiție de înscriere la Sport Team este ca pretendentul, dacă nu vrea să meargă la „Mihai I”, să se înscrie la un liceu unde se învață după amiaza.

De remarcat că aproape toate grupele de copii și juniori ale cluburilor din Ligile 1, 2 și 3 fac antrenamente după amiaza, când copiii vin de la școală, obosiți și de cele mai multe ori fără să mănânce.

Cursuri cu părinții, amenzi pentru antrenorii care se ceartă cu arbitrii!

Costin spune că una din marile probleme de la copii și juniori o reprezintă părinții, dar, pe de altă parte, e conștient că, fără părinți, cluburile private de copii și juniori nu ar mai exista.

Dar cum a reușit să-i îmblânzească pe părinți, care se implică exagerat de mult la antrenamente și la jocuri? A ținut niște cursuri special pentru părinți și a încercat să le explice acestora faptul că, atunci când vociferează sau țipă la copiii lor, le fac acestora mai mult rău decât bine. Copilul nu mai știe de cine să asculte, de părinte sau de antrenor, se creează un haos total și consecința e faptul că nu mai învață cât ar trebui la antrenamente, iar la jocuri poate fi bulvesat când aude țipetele părinților.

„Înaintea meciurilor și a orelor de pregătire, antrenorul se îndreaptă spre părinți și le cere să păstreze liniștea, pentru a-și putea face treaba. Dacă antrenorul are o atitudine pozitivă, părinții nu mai țipă în tribune! Am văzut-o la Sports Business Academy pe campioana olimpică la înot Camelia Potec vorbind desppre cariera ei. Spunea, la un moment dat, că pe la 11 ani părinții i-au sugerat că ar fi bine să se ocupe mai mult de școală și să lase înotul. Ea a ales singură să meargă mai departe cu sportul. O să le pun lecția asta de viață și părinților de la noi”, povestește Costin.

Dar ce facem cu marea probemă a fotbalului românesc, arbitrajul? Peste tot, de la competițiile de copii și juniori, până la Liga 1, arbitrul este principalul vinovat pentru toate relele de pe Pământ. Probabil că e vinovat și pentru încălzirea globală.

Ei bine, la Sport Team nu se protestează la adresa arbitrilor! Costin Giurescu chiar îi amendează pe antrenorii care intră în conflict cu aceștia! „Nu avem treabă cu arbitrii! Încercăm să educăm chestia asta. Nu zic că nu se mai întâmplă, dar, în cele mai multe cazuri, nu protestăm. Dacă antrenorul nu dă tonul la proteste, atunci nu protestează nici copiii”

Mai mult, Costin Giurescu a chemat câțiva arbitri tineri, care oficiază în general la meciurile de juniori, să le vorbească jucătorilor, pentru a le explica faptul că, atunci când sunt puși sub presiune, pot greși mai mult și că principalul lor scop este să arbitreze bin epentru a progresa în carieră.

Trei juniori de la Sport Team au făcut pasul la Ligile 1 și 2

  1. Florin Haită (născut în 2000)

– număr 10 de picior stâng și extremă dreapta

– luat de Academia Hagi și împrumutat în acest sezon la Turris Turnu Măgurele (Liga 2)

  1. Daniel Vâlsan (2000)

– număr 8

– joacă la SCM Buzău (Liga 2)

  1. George Merloi (1999)

– mijlocaș dreapta

– joacă la Academica Clinceni

– a fost 2 ani la juniorii lui Rennes

Un alt jucător de la Sport Team care ar putea intra în fotbalul mare este Filip Ilie (născut 2002), care se pregătește acum la Academia Hagi.

Cum se întreține academia

Pentru copiii de până la 15 ani, Sport Team se autofinanțează din taxa care trebuie achitată lunar.

De la 15 ani în sus, cheltuielile sunt acoperite de partenerii Academiei.

Cam asta este povestea Sport Team, o academie care a ajuns la un nivel foarte înalt în numai 12 ani și numai prin forțe proprii. Cu muncă, disciplină, idei, deschidere, dialog și mult-mult suflet. „Investim în viitor” este sloganul celor de la Sport Team, slogan ce ar trebui preluat de toată lumea implicată în fotbalul românesc.

 

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
ȘOC! Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva fostului ministru al Agriculturii!
Dramatic! E gata să spună „adio” fotbalului, după nu mai puțin de 17 accidentări
Dramatic! E gata să spună „adio” fotbalului, după nu mai puțin de 17 accidentări
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
"Asta este o minciună". Zvonul despre Marius Şumudică a intrigat-o pe Diana Şucu
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Cum arată astăzi cea mai veche asistentă tv! Abia dacă o mai recunoști. Pe vremuri făcea furori în ipostaze incendiare!
Suma COLOSALĂ plătită de Ștefan Bănică și Andreea Marin pentru facultatea fiicei lor. Violeta va studia la...
Suma COLOSALĂ plătită de Ștefan Bănică și Andreea Marin pentru facultatea fiicei lor. Violeta va studia la...
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
BANCUL ZILEI. Bubulina: – Bulă, te-am rugat să bați covorul. Ai făcut-o?
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Borşa, în care trei poliţişti au fost răniţi grav de un şofer vitezoman. Agenţii mai aveau jumătate de oră din tură
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Borşa, în care trei poliţişti au fost răniţi grav de un şofer vitezoman. Agenţii mai…
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Premieră astronomică în România de Crăciun! Ce au descoperit gălățenii?
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, imagini de senzație de Crăciun. Mesajul transmis fanilor de Sorana Cîrstea
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă plângeți'
BREAKING | Un tânăr de 30 de ani și-a pus capăt zilelor LIVE pe Facebook: 'Vă rog să nu mă…
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Carlos Corberan, numit antrenor la Valencia
Carlos Corberan, numit antrenor la Valencia
Un șofer lent circulă pe banda 2. E legal să-l depășești prin dreapta, pe banda 1?
Un șofer lent circulă pe banda 2. E legal să-l depășești prin dreapta, pe banda 1?
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul…
×